boszorkány konyha

Kamillá(n)k

21:00,0 Comments

A korábbi bejegyzést folytatnám a kamillával.
Két helyszínen is gyűjtöttem.

Az egyiket az Isten adta:

 Nagyon apró, nagyon sok van belőle, nagyon intenzív illatú, magas illóolaj tartalmú a virágzata.

A másikat a véletlen:




5-6 éve itthon elszórtam egy kis kamilla virág teát. Azóta is itt - ott kibújik egy - két tő.
Nagyon nagy virágú, laza szerkezetű, kevésbé intenzív illatú virágai vannak.

 A magkeverékből ennyi látszik:
 

Erről még csak azt látom, hogy a levélszerkezete hihetetlen dús.
Virágai még nincsenek.

Leszárítom őket.
Itt látszik a virágok mérete között a különbség.  


Pár nap különbséggel gyűjtöttem őket, ezért a vadon termő már szárazabb. (A gyűjtésről annyit, hogy a magas illóolaj tartalmú gyógynövényeket lehetőség szerint a déli órákban gyűjtsük.)


Levegős, de nem huzatos, lehetőleg árnyékos, sötét helyen szárítsuk őket.

Miután megszáradtak a virágok, egy részét elrakom teának, egy részéből pedig macerátumot készítek.
Mi is a macerátum?
Tiszta üvegedénybe beleszórom a száraz virágokat, felöntöm olívaolajjal, és napos ablakba rakom legalább 2 hétre. Így kioldódnak a kamillából az olajban oldódó hatóanyagok. 
Tea készítésével kioldhatjuk a vízben oldódó hatóanyagokat.
De készíthetünk tinktúrát is. A tinktúra az alkoholos kivonatot jelenti.  96%-os patikai alkoholban lefedve, 1 hétig meleg helyen áztatjuk, aztán leszűrjük.

És van ám nekünk még olyan Kamillánk is, amilyen rajtunk kívül senki másnak nincsen!!!



Kamilla, a keresztlányom! :)

You Might Also Like

0 megjegyzés: